Basisverzekering en aanvullende verzekering verplicht onder één dak?

Deze maand krijgen de verzekerden van hun zorgverzekeraars de nieuwe premies en pakketten voor 2016 op de mat. Verzekerden en aanbieders denken vaak dat de aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar moet lopen als waar de basisverzekering is ondergebracht. Maar moet dat ook? Het antwoord is neen!

Het is niet verplicht dat beide verzekeringen bij dezelfde zorgverzekeraar zijn ondergebracht. Velen denken dat dit zo is, omdat men spreekt over een aanvullende verzekering op de basisverzekering. De basisverzekering is vrijwel bij alle verzekeraars gelijk, de premies kunnen verschillen en de afspraken met de zorgaanbieders kunnen anders zijn.

Verzekerden voelen zich vaak thuis bij hun oude vertrouwde verzekeraar en willen liever niet veranderen.

De aanvullende verzekeringen daarentegen zijn echter heel verschillend bij de verschillende zorgverzekeraars. In tegenstelling tot de basisverzekering zijn verzekeraars helemaal vrij om de dekking in de pakketten zelf te regelen. Het kan dus de moeite waard zijn om te switchen in de aanvullende verzekering. Een waarschuwing is op zijn plaats, het kan zijn dat de aanmelding eerst goedgekeurd moet worden door de nieuwe verzekeraar. In dat geval is het raadzaam eerst de aanmelding te doen en na goedkeuring door de nieuwe verzekeraar de bestaande aanvullende verzekering op te zeggen. Ook zijn er verzekeraars die zeggen dat iedereen geaccepteerd wordt voor de aanvullende verzekering, maar daar hebben verzekerden een wachttijd voor sommige verstrekkingen.

Samenvattend kan het interessant zijn voor verzekerden en daarmee ook de aanbieders (zoals fysiotherapeuten en tandartsen) te kiezen voor een andere aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar. Let op twee zaken:

  • Zeg de oude verzekering niet op voor dat de nieuwe verzekeraar de patiënt heeft geaccepteerd.
  • Informeer naar de kleine lettertjes over een eventuele wachttijd.

def. paraplu

 

 

 

 

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met onze juristen en adviseurs van Zorg Zaken Groep.

     053 - 43 45 490

     info@zorgzakengroep.nl

Comments are closed.