ICT-recht in de zorg

Wij merken dat het ICT-recht in de zorg een steeds grotere rol begint te spelen. Er bestaan tegenwoordig vele gezondheidsapps en een groot deel van de zorgaanbieders is al overgestapt op het elektronisch patiëntendossier. Ook worden de gegevens van patiënten steeds vaker gebruikt om de kwaliteit van de zorg te vergelijken met andere zorginstellingen, om zo te komen tot betere dienstverlening. Al deze handelingen worden geregeld door het ICT-recht.

 

Het ICT-recht is in vele verschillende situaties van belang. U gebruikt bijvoorbeeld een app waarmee de zorgmedewerkers op afstand de medicatie kunnen controleren, zodat de dubbele controle ten allen tijde kan worden uitgevoerd. Of u biedt een app aan waarmee uw cliënten maaltijden kunnen bestellen. Misschien bestelt u wel via het internet geneesmiddelen of medische producten, zoals ziekenhuisbedden. Allemaal situaties die door het ICT-recht worden geregeld en waarover wij u kunnen adviseren.

Belangrijke thema’s binnen het ICT-recht zijn onder meer privacy, patiëntenrechten, aansprakelijkheid, koop op afstand, algemene voorwaarden en intellectuele eigendom. Als er bijvoorbeeld in een app persoonsgegevens worden gebruikt, dan moet u de privacy van de betreffende personen garanderen. Doet u dit niet, dan kan er een boete worden opgelegd. Koopt u online een stethoscoop, maar heeft u hier direct al spijt van, dan is het van belang te weten dat er een wettelijke bedenktijd geldt. Daarnaast is het in alle gevallen waarin u met ICT te maken krijgt van belang dat uw algemene voorwaarden in orde zijn.

Het ICT-recht is een breed rechtsgebied, geen vraag is hetzelfde. Door onze kennis en ervaring zijn wij als geen ander in staat u op het gebied van ICT-recht van een goed advies te voorzien, overeenkomsten voor u op te stellen of te beoordelen of u aan alle eisen uit de wet- en regelgeving voldoet.

 

ICT-recht

U kunt bij ons terecht voor juridische vraagstukken op het terrein van:

-   aansprakelijkheid
-   algemene voorwaarden
-   computercriminaliteit / strafrecht
-   cookiewetgeving
-   elektronische handtekeningen
-   intellectuele eigendomsrechten
-   koop op afstand / e-commerce
-   meldplicht datalekken
-   patiëntenrechten
-   privacy

Onze juristen helpen u graag bij:

-   beslag op software/hardware
-   bewerkersovereenkomsten
-   cloudhostingsovereenkomsten
-   disclaimers
-   escrow
-   geschillen
-   het opstellen van algemene voorwaarden
-   non-disclosure overeenkomsten
-   onderhoudsovereenkomsten
-   service level agreements (SLA)
-   software licenties

 

Voor meer informatie over het ICT-recht , kunt u contact opnemen met onze juristen van Zorg Zaken Groep.

     053 - 43 45 490

    info@zorgzakengroep.nl

 

Direct een afspraak maken voor een gesprek?
Onze juristen van Zorg Zaken Groep zijn u graag van dienst.

Contactformulier